Meer weten over een bepaald onderwerp of sessie? Klik door op een sessie, dan vind je verderop op deze pagina een korte toelichting van de sessie en de spreker(s).
10.00 – Hoe VISI de RAW en UAV-GC 2025 aantoonbaar versterkt
Dock 1b
Binnen de GWW spreekt elke partij zijn eigen taal, gebruikt zijn eigen systemen en volgt zijn eigen processen. Bij elk bouwproject hebben we een gedeelde taal: het contract. UAV, UAV-GC, of een bouwteamovereenkomst; deze vormen de basis voor de samenwerking. Maar een contract is pas effectief als het daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk. VISI open standaard zorgt dat die taal in de praktijk aantoonbaar consequent wordt toegepast, ongeacht systemen of organisaties. In deze sessie laten we zien hoe de VISI standaard de toepassing van de RAW en UAV-GC 2025 versterkt.
Sprekers: Ruben Blair (Bakker&Spees) & Thomas Brink (Technia)
11.00 – Dataharmonisatie Objecten in de Openbare Ruimte (DOOR)
Dock 1b
Het programma Dataharmonisatie Objecten in de Openbare Ruimte (programma DOOR) verbindt datastandaarden van objecten in de openbare ruimte, zodat het integraal plannen, ontwerpen, uitvoeren en beheren van de openbare ruimte mogelijk wordt. Maatschappelijke opgaven als de energietransitie en noodzakelijk onderhoud en vernieuwing maken dat de ICT kosten en de benodigde personele inspanningen sterk zullen stijgen. Gemeenten en provincies hebben een prangende behoefte aan actuele, integraal te verbinden gegevens over de openbare ruimte om zo de voorliggende vraagstukken aan te kunnen. In deze sessie hoor je meer over hoe het programma ondersteunt door een samenhangend stelsel objectstandaarden in de leefomgeving en nemen we je mee in een use case over de gemeente Amsterdam.
Sprekers: Jan-Pieter Eelants & Redmer Kronemeijer (CROW)
12.00 – Bereikbaarheid op regionaal niveau toekomst-proof maken
Dock 1b
In het kader van de Doe & Durf competitie voor jonge ingenieurs zijn er in 2024 een drietal voorstellen ingediend. Deze beschrijven allen een innovatief idee rondom de vervangingsopgave om de bereikbaarheid op regionaal niveau toekomst-proof te maken. De inzendingen waren een webapplicatie V&R Connect van Antea Group, het spel De Energy Challenge van ABT / Oosterhoff / Quake en de tool Flexiflow van IV consult.
Sprekers: Deelnemers Doe & Durf competitie: Klaske Hoeksma, Yannemique van Eijk (Antea Group) & Thomas Bollen (ABT/Oosterhoff)
12.15 – Klimaatadaptief wegontwerpen: hoe ziet een klimaatadaptieve weg eruit?
Dock 1b
Wegen worden op dit moment ontworpen met bepaalde uitgangspunten in het achterhoofd: verkeersveiligheid en doorstroming. Tegelijkertijd zien we weersextremen optreden: hitte, extreme regenval, droogte, etc. Als we de fysieke leefomgeving leefbaar willen houden onder deze weersextremen, zullen we een uitgangspunt aan het wegontwerp moeten toevoegen: klimaatadaptatie. Maar hoe ziet dat eruit? Dit gaan we in deze sessie met elkaar verkennen. Met een interactieve werkvorm gaan we aan de slag met het ontwerpen van de klimaatadaptieve weg. Doe jij ook mee?
Spreker: Lauren van der Meer (CROW)
13.00 – Introductiesessie UAV-GC 2025 (VOL!)
Dock 2
Vanaf 14 januari 2025 is de UAV-GC 2025 beschikbaar. In deze eerste algemene introductie vertellen we over de totstandkoming, de toepassing en geven we alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de 2005-versie. De UAV-GC vormen met paritair vastgestelde standaard voorwaarden een afsprakenstelsel voor geïntegreerde contracten.
Spreker: Rob Luiten (CROW)
13.15 – Platform Bruggen als kennispartner
Dock 1a
“Ontwerpen, bouwen en onderhouden van bruggen is complex en vraagt om specifieke expertise, die niet direct in mijn organisatie beschikbaar is.” Klinkt dit herkenbaar en weet je ook niet waar je terecht kunt met vragen hierover? Ontdek tijdens deze sessie hoe Platform Bruggen jouw kennispartner kan zijn.
Sprekers: Fred Westenberg (Nederlandse Bruggenstichting), Pjotr Mak (Infra Transitie b.v.), Dick Schaafsma (Rijkswaterstaat) & Elsa Wollaert (VNG)
13.30 – Hergebruik betonnen prefab elementen: liggers en kanaalplaten
Dock 1b
De afgelopen jaren zijn er mooie stappen gezet met hergebruik van betonnen liggers en kanaalplaten in de praktijk. Naast de ervaringen met T-liggers en kokerliggers worden inmiddels ook de eerste successen geboekt met hergebruik van volstortliggers. Ook gebouwen met kanaalplaten, wanden, kolommen worden ‘geoogst’ om deze onderdelen nog in een volgend leven te laten functioneren. De CROW Richtlijn Hergebruik betonnen prefab elementen geeft handvatten hoe dit werkelijke hergebruik op grote schaal te kunnen implementeren. Welke ervaring is opgedaan en vastgelegd? Welke belemmeringen worden weggenomen door de richtlijn te volgen? En hoe kunnen we hergebruik ‘business as usual’ maken?
Sprekers: Rob Vergoossen (RHDHV), Iris Lommerse (Rijkswaterstaat) & Wouter van den Berg (Nebest)
14.30 uur – Hoe behouden we onze grachten in historische binnensteden?
Dock 1a
De aankomende opgave voor het behoud van onze grachten is enorm. De kademuren en bruggen zijn oud en bevinden zich in historische binnensteden met oude panden, grote bomen en drukke wegen. De opgave voor behoud en vernieuwing is dusdanig groot en complex dat samenwerking tussen gemeentes én ondersteuning van het Rijk cruciaal is. Hoe we ondanks deze enorme opgave toch de grachten in onze historische binnensteden behouden, beantwoorden we aan de hand van concrete voorbeelden. Martijn en Annemarij gaan dieper in op hoe je kunt samenwerken op dit thema én staan klaar voor al jouw vragen.
Sprekers: Martijn Meulblok (Platform BiKa) & Annemarij Kooistra (CityDeal Tijdloze Grachten)
14.45 uur – Verduurzamen staalketen en (hergebruik) voor lichte staalconstructies, Toetsmethodiek Circulair Staal (TCS)
Dock 1b
Met de Toetsmethodiek Circulair Staal (TCS) kan nu snel en eenvoudig bepalen of je circulair profielstaal veilig kan toepassen in je project zodat je een lichtere staalconstructie krijgt. De methodiek heeft als doel om de toepassing van circulair staal in infrastructuurprojecten te versnellen. Op basis van bestaande richtlijnen voor het specificeren, toetsen en valideren is gemakkelijk te bepalen of staal geschikt is voor hergebruik. Daarbij wordt de reductie van emissies inzichtelijk en uitgedrukt in de Milieukostenindicator (MKI). Kennisplatform CROW, Van Heteren Weg en Wegenbouw, Rijkswaterstaat en Adviesbureau Heurter stellen deze toetsmethodiek gratis ter beschikking.
Sprekers: Bart Boksebeld, Rob Bollen (van Heteren W&W) & Mattijs Erberveld (Rijkswaterstaat)
15.45 uur – Inzet van Chatbot op CROW gevalideerde kennis van asfalt, civiele constructies (CROW-CUR), Werk in Uitvoering
Dock 1a
Deze sessie draait om nieuwe digitale mogelijkheden uit de nabije toekomst. Naast directe communicatie tussen computers van kennis en informatie, spitst deze sessie zich toe op de AI-toepassingen zoals chatbots.
Spreker: Arie van den Berg (CROW)