Het CROW Infradagen Weginfra symposium (ook wel Weginfra symposium) vond plaats op woensdag 15 januari 2025 en stond in het teken van de veranderingen waarmee de sector vanaf 2025 te maken krijgt. Warm mix asfalt (WMA), biobased materialen en biocomposieten, bitumen en nog veel meer. Want vooral nu, in een tijd van transitie, waarin ontwikkelingen en innovaties elkaar in rap tempo volgen en de markt continu in verandering is, was er de noodzaak voor en behoefte aan interactie, contact en kruisbestuiving. En zodoende kwamen we tijdens InfraTech opnieuw bij elkaar. We blikken graag met je terug op dit symposium én wat de toekomst ons op dat gebied gaat brengen. Lees je mee?
Dit symposium was een vervolg op de netwerkbijeenkomst weginfra van 26 juni 2024. De netwerkbijeenkomst in juni was bedoeld om verschillende partijen bij elkaar te brengen en met elkaar het gesprek te voeren over de ontwikkelingen waar de sector vanaf begin 2025 te maken krijgt. Tijdens het Infrasymposium wilden we graag met elkaar een volgende stap zetten. Dat wil zeggen: scherper krijgen met welke ontwikkelingen de sector te maken krijgt in verdiepende sessies. We blikken graag met je terug op het symposium inclusief de gegeven presentaties.
Programma 15 januari
09.30
Inloop
10.00
Welkom & opening
11.00
Pauze
12.00
Lunch
14.30
Pauze
16.00
Informele afsluiting
16.15
Netwerkborrel
17.30
Einde symposium
10.15 | Duurzaam asfalt: warm mix asfalt en partiële recycling in deklagen: implementatie
Deze sessie staat in het teken van twee nieuwe CROW richtlijnen. De CROW Richtlijn WMA en de CROW Richtlijn PRA. Beide richtlijnen zijn met een brede vertegenwoordiging vanuit de asfaltsector tot stand gekomen. Nu moet de transitie in de praktijk worden geïmplementeerd. Hiervoor zijn handvatten beschikbaar en aan sommige zaken moet nog invulling worden gegeven. Hoe verhouden beide richtlijnen zich tot de Standaard RAW Bepalingen?
Sprekers: Jacques van den Hoorn & Ad van Leest (CROW)
11.15 | Biobased materialen en biocomposieten (onderdeel infra innovatieloket)
We zien een verbreding van de toepassing van biobased materialen in de infrastructuur, onder andere van fietsbruggen en geluidsschermen naar asfalt en bitumen, beton en cement. Een projectgroep met onder andere BuildingBalance en CROW inventariseert wat er speelt op standaardiseringsgebied, wat de ontwikkelingen en vooral wat de behoeften zijn. Daarnaast zijn er uitdagingen met betrekking tot 2e levensduur (dus recyclebaarheid, hergebruik, circulariteit). Innovaties kunnen ter beoordeling worden voorgelegd aan het CROW Infra Innovatieloket.
Sprekers: Wouter van den Berg (BuildingBalance) & Ad van Leest (CROW)
13.00 | Grip op asfalt
In een veranderende bitumenmarkt en een snel veranderende asfaltmarkt, gedreven door verduurzaming, is het gedrag van bitumen minder rechtlijnig met de verwachte asfaltprestaties. Grip op Asfalt heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van verschillende uit de dagelijkse praktijk bemonsterde bitumina en zijn invloed op het asfalt. Dit onderzoek wordt hier samen met de resulterende handreiking, een quickscan op bitumen om de nu voor asfalt bekende risico’s bij de poort van de asfaltcentrale te kunnen ondervangen, toegelicht.
Sprekers: René Stegeman (Rijkswaterstaat) & Milliyon Woldekidan (Boskalis)
13.30 | Wat gaat een “Dataecosysteem Verhardingen’ succesvol maken?
Voorspelling, datagedreven, vervanging en renovatie, circulariteit, duurzaamheid, lagere instroom vakspecialisten. Het zijn zomaar wat termen waar data een cruciale rol zullen gaan spelen om uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.
Binnen de infrastructurele sector hebben we te maken met assets die een relatief lange levensduur kennen en waarbij elke fase zijn eigen specifieke informatiebehoefte heeft, terwijl we het allemaal hebben over hetzelfde object. Als de data al ergens bestaan zijn ze vaak niet vindbaar, toegankelijk, interoperabel of herbruikbaar. Hier kan verandering in komen als we als sector naar een data-ecosysteem gaan toewerken.
De presentatie gaat in op de randvoorwaarden die nodig zijn voor een goed functionerend ecosysteem: niet alleen technisch, maar juist ook organisatorisch en procesmatig. De presentatie is zo opgebouwd dat ze ook voor andere assettypen dan verhardingen een goede toegevoegde waarde heeft.
Sprekers: Glenn Polman (CROW) & Rutger Krans (Rijkswaterstaat)
14.00 | Weg vrij voor data tot duurzame assetprestaties
Deze sessie biedt een pragmatische en illustratieve kijk op het ontwikkelen van datagedreven assetmanagement, inclusief Digital Twins en levenscyclusdata. We bespreken de huidige situatie en uitdagingen rondom data en objectdefinities, en introduceren NEN 2660-modellering als sectorbrede aanpak. Aan de hand van voorbeelden en demo’s, zoals DT-Moerdijk/DT-Omicron (internationaal)/BIM-PROVESY, tonen we de voordelen van ontologieën en een federatief datanetwerk voor kennisontwikkeling en assetmanagement. Praktische oplossingen en eenvoudiger en goedkoper datagebruik staan centraal om de complexiteit behapbaar te maken.
Sprekers: Berwich Sluer (NBSP), Luuk Hopman (Rijkswaterstaat) & Rik (CROW)
14.45 | Uniforme inkoopstrategie en de rol van MKI
Ook de wegenbouwsector staat voor de uitdaging om duurzamer te werken. Het Nationaal Platform Duurzame Wegverharding brengt samenhang in initiatieven, versnelt waar nodig en start of stopt waar moet. Onderdeel is een sectorbrede inkoopvisie voor duurzame wegverharding voor alle opdrachtgevers. De Milieukostenindicator (MKI) speelt hier een belangrijke rol in. Door waar mogelijk op dezelfde manier duurzaam in te kopen, werken we efficiënter, weten marktpartijen waar ze aan toe zijn en halen we gemakkelijker onze doelen
Sprekers: Emile Barendregt (Nationaal Platform Duurzame Wegverharding)
15.30 | Deltaplan Nationaal Platform Duurzame Wegverharding
Ook de wegenbouwsector staat voor de uitdaging om duurzamer te werken. Het Nationaal Platform Duurzame Wegverharding brengt samenhang in initiatieven, versnelt waar nodig en start of stopt waar moet. Het Deltaplan Duurzame Wegverharding is de uitvoeringsagenda om te komen naar een duurzaam systeem met een nieuw level playing field en een eerlijke risicoverdeling. Een systeem zonder ongezonde ‘race to the bottom’ en mét duidelijke keuzes, die het mogelijk maken de noodzakelijke (des-)investeringen te doen.
Sprekers: Jan van de Water & Karlijn Mol (Nationaal Platform Duurzame Wegverharding)
Terugblik netwerkbijeenkomst weginfra
CROW organiseerde samen met Rijkswaterstaat de CROW Infradagen Netwerkbijeenkomst Weginfra. Vanuit verschillende invalshoeken werden inzichten en ontwikkelingen rondom de toekomst van de Nederlandse Infrastructuur gedeeld. We kijken terug op een interessante middag vol discussie én goede gesprekken.
![20240626_134303](https://crowinfratech.nl/wp-content/uploads/2024/10/20240626_134303-scaled.jpg)