Naast de reguliere infra gerelateerde kennissessies hebben we tijdens InfraTech ook op het gebied van verkeer en vervoer veel te bieden. Van diverse verkeer en vervoer gerelateerde kennissessies tot de serious game Mobipolis XL. We nemen je graag mee in wat je kunt verwachten.
Natuurlijk kun je tijdens InfraTech rekenen op onderwerpen als duurzaam asfalt, hergebruik van beton en verduurzaming van de staalketen. Maar ook minder voor de hand liggende onderwerpen als klimaatadaptief wegontwerp, fietsparkeren en een sessie over het geactualiseerde handboek wegontwerp buiten de bebouwde kom behoren tot het kennisprogramma. Dus ook wanneer je werkzaam bent in de hoek van verkeer & vervoer, is er meer dan genoeg aanleiding om je in te schrijven voor InfraTech 2025!
Klimaatadaptief wegontwerpen: hoe ziet een klimaatadaptieve weg eruit?
Dinsdag 14 januari | 12.15 – 13.15
Wegen worden op dit moment ontworpen met bepaalde uitgangspunten in het achterhoofd: verkeersveiligheid en doorstroming. Tegelijkertijd zien we weersextremen optreden: hitte, extreme regenval, droogte, etc. Als we de fysieke leefomgeving leefbaar willen houden onder deze weersextremen, zullen we een uitgangspunt aan het wegontwerp moeten toevoegen: klimaatadaptatie. Maar hoe ziet dat eruit? Dit gaan we in deze sessie met elkaar verkennen. Met een interactieve werkvorm gaan we aan de slag met het ontwerpen van de klimaatadaptieve weg. Doe jij ook mee?
Fietsparkeren, baat of last?
Woensdag 15 januari | 09.45 – 10.45
In deze sessie neemt Ronald van der Weerd jullie mee in het onderzoeksrapport fietsparkeren: ‘Baat of last’ en geeft inzicht in de werkwijze, drijfveren, (ontwerp)keuzes en ervaringen van zowel gemeenten als marktpartijen bij de realisatie van fietsparkeerfaciliteiten in binnenstedelijke ontwikkellocaties.
De meerwaarde van Smart Mobility en de kansen van werken met data
Woensdag 15 januari | 12.15 – 13.15
De kennis die CROW de afgelopen jaren heeft ontwikkeld rondom Smart Mobility draagt bij aan verkeersveiligheid, duurzaamheid en efficiëntie. Tijdens de sessie bespreekt onder andere Gerard van Dijck de praktische toepassing van onderwerpen zoals multimodaal beleid, de stand van zaken van de Intelligente Snelheidsassistent (ISA), toekomstige infrastructuur en reizigersinformatie. We benadrukken de meerwaarde van data in verkeersmanagement en infrabeheer, en het belang dat stedelijke wegbeheerders hierbij hebben.
Brede Welvaart als kompas voor Asset Managers
Woensdag 15 januari | 13.30 – 14.45
Overheden moeten rekening houden met ‘brede welvaart’. Maar hoe valt daarop te sturen als niet duidelijk is wat dat is? Voor mobiliteit en infrastructuur heeft het te maken met balans tussen veiligheid, gezondheid, leefomgeving en bereikbaarheid. NG Infra heeft hiervoor een onderzoek laten uitvoeren waaruit al veel te leren valt. Voor beleid op papier is het denken vanuit brede welvaart al moeilijk. Maar hoe doe je dat concreet, bijvoorbeeld bij het beheer van openbare ruimtes of bruggen en kunstwerken? Onder andere Marco van Burgsteden en Lauren van der Meer willen met de experts in de zaal discussiëren over Bredewelvaartsdoelen binnen hun vakgebied.
De geactualiseerde versie van het Handboek Wegontwerp buiten de bebouwde kom
Woensdag 15 januari | 15.00 – 16.30
CROW brengt in januari 2025 een nieuwe versie uit van het Handboek Wegontwerp buiten de bebouwde kom. Hillie Talens laat je in deze kennissessie graag zien wat er veranderd is ten opzichte van de vorige versie. Zo is er naast Duurzaam Veilig vooral ook aandacht voor de voetganger en de fietser bij wegontwerp en hebben klimaatadaptatie en duurzaamheid een plek gekregen. Er is een compleet vernieuwde digitale versie van het Handboek Wegontwerp in de kennismodule.
Koffie met stroopwafels en Mobipolis XL
We hebben deze editie niet één, maar twee stands op de beursvloer. Naast onze onze vaste ontmoetingsplaats tussen Hal 1 en Hal 2 (stand P.400) ontmoeten we je graag in stand P.500 voor het spelen van de serious game Mobipolis XL. In dit spel leer je spelenderwijs samenwerken aan mobiliteit en duurzame gebiedsontwikkeling. In het spel, dat bestaat uit een spelbord van maar liefst 4 x 4 meter, komt de bereikbaarheid in de stad steeds verder onder druk te staan. De kunst is om balans te vinden tussen snelle ontwikkelingen en het waarborgen van de bereikbaarheid. Als speler merk je al snel dat je de verschillende belangen in de stad alleen met elkaar in overeenstemming kunt brengen door met elkaar in gesprek te gaan en samen te werken.
Denk je na het spelen van dit spel: dat wil ik graag een keer doen met mijn collega’s? Dat kan. Laat je gegevens bij de spelleider achter en we nemen na afloop van InfraTech contact met je op. En wie weet wordt jouw team geselecteerd voor één van de 8 geplande workshops!