Kennis op het gebied van aanbesteden & contracteren

Ook deze editie kun je weer rekenen op een uitgebreid en divers aanbod van inhoudelijke sessies op het gebied van aanbesteden & contracteren en RAW. Van VISI open standaard, Dashboard Duurzaam GWW en diverse sessies over UAV-GCWe nemen je graag mee in het aanbod en wat er nog meer te doen is tijdens InfraTech van 14 tot en met 17 januari 2025 in Rotterdam Ahoy.

Hoe VISI de RAW en UAV-GC 2025 aantoonbaar versterkt
Dinsdag 14 januari | 10.00 – 11.00 | Dock 1b
Binnen de GWW spreekt elke partij zijn eigen taal, gebruikt zijn eigen systemen en volgt zijn eigen processen. Bij elk bouwproject hebben we een gedeelde taal: het contract. UAV, UAV-GC, of een bouwteamovereenkomst; deze vormen de basis voor de samenwerking. Maar een contract is pas effectief als het daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk. VISI open standaard zorgt dat die taal in de praktijk aantoonbaar consequent wordt toegepast, ongeacht systemen of organisaties. In deze sessie laten we zien hoe de VISI standaard de toepassing van de RAW en UAV-GC 2025 versterkt.
Sprekers: Ruben Blair (Bakker&Spees) & Thomas Brink (Technia)

Verduurzamen staalketen en (hergebruik) voor lichte staalconstructies, Toetsmethodiek Circulair Staal (TCS)
Dinsdag 14 januari | 14.45 – 15.45 | Dock 1b
Met de Toetsmethodiek Circulair Staal (TCS) kan nu snel en eenvoudig bepalen of je circulair profielstaal veilig kan toepassen in je project zodat je een lichtere staalconstructie krijgt. De methodiek heeft als doel om de toepassing van circulair staal in infrastructuurprojecten te versnellen. Op basis van bestaande richtlijnen voor het specificeren, toetsen en valideren is gemakkelijk te bepalen of staal geschikt is voor hergebruik. Daarbij wordt de reductie van emissies inzichtelijk en uitgedrukt in de Milieukostenindicator (MKI). Kennisplatform CROW, Van Heteren Weg en Wegenbouw, Rijkswaterstaat en Adviesbureau Heurter stellen deze toetsmethodiek gratis ter beschikking.
Sprekers: Bart Boksebeld, Rob Bollen (van Heteren W&W) & Mattijs Erberveld (Rijkswaterstaat)

Nieuwe praktische gereedschappen voor UAV-GC?
Donderdag 16 januari | 13.00 – 14.00 | Dock 1b
De nieuwe UAV-GC 2025 wordt in januari gelanceerd. Parallel hieraan wordt gewerkt aan praktische gereedschappen voor het optimaliseren van het gebruik van UAV-GC contracten. Belangrijk doel is gebruikers – opdrachtgevers, opdrachtnemers en andere betrokken partijen – te helpen met bij het opstellen van gemakkelijker toegankelijke GC-contracten met een meer heldere en eenduidige structuur en opzet. De eerste resultaten worden gepresenteerd. Ook gaan we graag met iedereen in gesprek over nut, noodzaak en praktische wensen.
Sprekers: Chantal Schrijver (TAUW) & Joost Fijneman (CROW)

RAW: Terug naar de Standaard
Donderdag 16 januari | 14.15 – 15.15 | Dock 1a
Waarom afwijken van een standaardsystematiek die al 52 jaar haar waarde heeft bewezen? In deze sessie bespreken we wat de risico’s zijn van het afwijken van de standaard RAW-systematiek. Wat is de reden dat er wordt afgeweken? Is de systematiek te ingewikkeld of gaat de RAW-kennis achteruit? CROW ziet veel afwijkingen en uitzonderingen terug bij bestekscontroles. Hierdoor komt de gedragen systematiek in het geding en werken we niet meer volgens de afspraken die zowel opdrachtgever als aannemer houvast en zekerheid geven. RAW-collega Lars Birkholz biedt in deze sessie de gebruikers inzicht in wat de meerwaarde is van het vasthouden aan de standaard zoals die is opgenomen in de RAW-systematiek. Daarnaast komen praktische voorbeelden en kennis vanuit de praktijk aan bod.

Team-Value, Maatwerk in aanbestedingen
Donderdag 16 januari | 14.15 – 15.15 | Dock 1b
Maatwerk in aanbestedingen: Ontketen de kracht van innovatie. Standaard aanbestedingen kunnen beperkt zijn in mogelijkheden voor maatwerk. Team-Value-aanpak biedt een oplossing!  Deze unieke methode stimuleert innovatie en onderscheidenheid in aanbiedingen door combinatie van varianten en individuele inlichtingenrondes op basis van gelijkwaardigheid.
Spreker: Jeffrey Rampaart (Smart Insights)

Stop met stroeve samenwerkingen en start met FIDES
Donderdag 16 januari | 15.15 – 16.15 | Dock 1b
Fides is een bewezen methode om samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bij infraprojecten effectief en gestructureerd te laten verlopen. Moeite met de Project Start Up (PSU)? Met Fides weet je zeker dat je vlot en met een goed gevoel van start gaat.
Spreker: Ivar Zantinge (Wundershift)

Praktisch toepasbaar maken van duurzaamheidsaspecten in RAW
Donderdag 16 januari | 15.30 – 16.30 | Dock 1a
Kan de RAW-systematiek een rol spelen bij het bereiken van de doelstellingen voor een klimaatneutrale en circulaire GWW in 2030 en 2050? Het antwoord is ja! De systematiek is niet het vehikel om de transitiedoelen te bereiken maar kan wel een hulpmiddel zijn om iedereen mee te krijgen in de transitie. Tijdens deze sessie neemt RAW’er Tom de Water de deelnemers mee in de mogelijkheden die RAW biedt op het vlak van duurzaamheid en de praktische toepassing daarvan.

Actualisatie risicoregeling GWW 1995
Donderdag 16 januari | 16.45 – 17.45 | Dock 1a
Op basis van een door CROW gehouden enquête over het gebruik van de Risicoregeling GWW 1995 wordt deze al bijna 30 jaar oude regeling herzien. Hierbij wordt getracht om met een duidelijke uniforme regeling aan te sluiten bij de behoeften en wensen van deze tijd. Daarbij staat een eenvoudig te hanteren regeling voorop, die het risico bij prijswijzigingen voor zowel opdrachtgever als aannemer beperkt. Deze sessie wordt verzorgd door Jacques Teunissen.

Dashboard Duurzaam GWW
Vrijdag 17 januari | 10.00 – 11.00 | Dock 1b
Meten is weten. Het Dashboard Monitoring geeft publieke opdrachtgevers op uniforme wijze inzicht in de duurzaamheidsprestaties van hun GWW-areaal. Het dashboard stelt hen in staat de voortgang richting de doelen van het KCI-programma bij te houden. Als opdrachtgever breng je je areaal en projecten rondom aanleg, onderhoud en vernieuwing in kaart. Het Dashboard berekent dan jouw duurzaamheids-prestaties over zes KPI’s: uitstoot CO2-equivalenten, MKI, uitstoot NOx, energieverbruik, circulariteit en biodiversiteit.
Spreker: Roy Voorend (CROW)

Webbased Ambitieweb, de verbeterde versie 
Vrijdag 17 januari | 11.15 – 12.15 | Dock 1b
Het ambitieweb is een hulpmiddel voor het gestructureerd vastleggen en vast blijven houden van de duurzaamheidsambities gedurende het hele project. Ben je klaar voor een upgrade? De nieuwe versie van het Webbased Ambitieweb wordt hier gepresenteerd! Ontdek de twaalf nieuwe duurzaamheidscategorieën met meer aandacht voor actuele thema’s, zoals klimaatadaptatie. De interface is gestroomlijnd voor een intuïtievere ervaring. Naast de invulling van het ambitieweb bevat het een kennisbank met praktische maatregelen van de verschillende duurzaamheidsthema’s. Ook de ambitieniveaus van Duurzaam GWW zijn te raadplegen via dit instrument. Met deze tool vertaal je duurzaamheidsambities uit algemene beleidsnotities naar projecten. 
Spreker: Roy Voorend (CROW)

Duurzaam Asfalt, eenvoudiger dan ooit met ADA
Vrijdag 17 januari | 12.15 – 13.15 | Dock 1b
Ben jij geïnteresseerd in de praktische toepassing van duurzaam asfalt in jouw project? Ontdek dan de Aanpak Duurzaam Asfalt (ADA), het krachtige instrument van CROW om de duurzaamheidsimpact van asfaltprojecten op een eenvoudige en overtuigende manier te meten, beheren en beoordelen. De tool helpt opdrachtgevers op een efficiënte manier duurzaam asfalt in 5 niveaus (MKI & CO2-reductie, circulariteit, materieel, innovatie en omgeving) uit te vragen. Daarnaast ondersteunt ADA aannemers in het aanbieden van duurzame asfaltvarianten en biedt het de mogelijkheid om samen de uitvoering van projecten te monitoren.
Spreker: Roy Voorend (CROW)

Koffie met stroopwafel en Mobipolis XL
Ontmoeten we je op onze vaste ontmoetingsplaats tussen Hal 1 en Hal 2 (stand P.400) onder het genot van een lekkere kop koffie en een versgebakken stroopwafel? Of spelen we samen de serious game Mobipolis XL (stand P.500) en leer je spelenderwijs over duurzame gebiedsontwikkeling? We zien je graag verschijnen.

Inschrijven voor InfraTech >