Naast de reguliere infra gerelateerde kennissessies hebben we tijdens InfraTech ook op het gebied van assetmanagement en openbare ruimte veel te bieden. Onderwerpen als dataharmonisatie in de openbare ruimte, brede welvaart voor assetmanagers en een sessie over een nieuw standaard werkproces voor beheerders komen aan bod en tijdens het Infradebat staat ruimtelijke ontwikkeling centraal. We nemen je graag mee in wat je kunt verwachten.
Natuurlijk kun je tijdens InfraTech rekenen op onderwerpen als duurzaam asfalt, hergebruik van beton en verduurzaming van de staalketen. Maar ook minder voor de hand liggende onderwerpen als dataharmonisatie in de openbare ruimte, brede welvaart voor assetmanagers en een sessie over een nieuw standaard werkproces voor beheerders behoren tot het kennisprogramma. Dus ook wanneer je werkzaam bent in de hoek van assetmanagement en openbare ruimte is er meer dan genoeg aanleiding om je in te schrijven voor InfraTech 2025!
Dataharmonisatie in de openbare ruimte
Dinsdag 14 januari | 11.00 uur | Dock 1b
Het programma Dataharmonisatie Objecten in de Openbare Ruimte (programma DOOR) verbindt datastandaarden van objecten in de openbare ruimte, zodat het integraal plannen, ontwerpen, uitvoeren en beheren van de openbare ruimte mogelijk wordt. Maatschappelijke opgaven als de energietransitie en noodzakelijk onderhoud en vernieuwing maken dat de ICT kosten en de benodigde personele inspanningen sterk zullen stijgen. Gemeenten en provincies hebben een prangende behoefte aan actuele, integraal te verbinden gegevens over de openbare ruimte om zo de voorliggende vraagstukken aan te kunnen. Jan-Pieter Eelants & Redmer Kronemeijer van CROW vertellen je in deze sessie over hoe het programma ondersteunt door een samenhangend stelsel objectstandaarden in de leefomgeving en nemen we je mee in een use case over de gemeente Amsterdam.
Gladheidbestrijding: de richtlijn de baas
Woensdag 15 januari | 11.00 uur | Dock 1b
Een wandeling door de in 2024 verschenen Richtlijn Organisatie en Bestrijding Wintergladheid in het kort de ROBW 2024. In het najaar zijn velen van al met de richtlijn aan de slag gegaan en de eerste resultaten zullen ook aan de orde komen. Tijdens deze bijeenkomst kijken Robert-Jan van den Berg (VDBMG) & Marc van den Elzen (Assets4mobility) naar de veranderingen, stand der techniek en de juridische status van deze ROBW en krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen.
Brede welvaart als kompas voor assetmanagers
Woensdag 15 januari | 13.30 uur | Dock 1b
Overheden moeten rekening houden met ‘brede welvaart’. Maar hoe valt daarop te sturen als niet duidelijk is wat dat is? Voor mobiliteit en infrastructuur heeft het te maken met balans tussen veiligheid, gezondheid, leefomgeving en bereikbaarheid. NG Infra heeft hiervoor een onderzoek laten uitvoeren waaruit al veel te leren valt. Voor beleid op papier is het denken vanuit brede welvaart al moeilijk. Maar hoe doe je dat concreet, bijvoorbeeld bij het beheer van openbare ruimtes of bruggen en kunstwerken? Yme Gorter (Waai), Marco van Burgsteden & Lauren van der Meer (CROW) discussiëren graag met de experts in de zaal over bredewelvaartsdoelen binnen hun vakgebied.
Nieuw: Standaard werkproces voor beheerders
Donderdag 16 januari | 16.15 uur | Dock 1b
Simon Buwalda & Harry Prinsen (CROW) presenteren het nieuw ontwikkelde generieke werkproces voor beheerders. Een nieuwe systematiek die aansluit op de huidige beheersystematiek openbare ruimte en voor organisaties structuur biedt om de beheerprocessen volgens de principes van assetmanagement in te richten. Het bestaat uit een jaarcyclus en de stappen die je kunt doorlopen voor het routinematig uitvoeren van het beheer. Na afloop weet je precies welk instrument je kan helpen en waarmee je morgen al aan de slag kunt.
Koffie met stroopwafels en Mobipolis XL
We hebben deze editie niet één, maar twee stands op de beursvloer. Naast onze onze vaste ontmoetingsplaats tussen Hal 1 en Hal 2 (stand P.400) ontmoeten we je graag in stand P.500 voor het spelen van de serious game Mobipolis XL. In dit spel leer je spelenderwijs samenwerken aan mobiliteit en duurzame gebiedsontwikkeling. In het spel, dat bestaat uit een spelbord van maar liefst 4 x 4 meter, komt de bereikbaarheid in de stad steeds verder onder druk te staan. De kunst is om balans te vinden tussen snelle ontwikkelingen en het waarborgen van de bereikbaarheid. Als speler merk je al snel dat je de verschillende belangen in de stad alleen met elkaar in overeenstemming kunt brengen door met elkaar in gesprek te gaan en samen te werken.
CROW Infradebat | woensdag 15 januari | 17.30 uur
Hoe moet Nederland er over 50 of 100 jaar uit zien? Hoe maken we Nederland ruimtelijk gezien toekomstbestendig? Hoe gaan we om met schaarste? En hoe gaan we dat praktisch gezien met elkaar bereiken? Allemaal vragen waar Marjolein Jansen (Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), Doekle Terpstra (Bouwberaad & Techniek Nederland) & Harwil de Jonge (Heijmans) elk vanuit hun eigen invalshoek met je over in gesprek gaan. Schuif aan en praat met ons mee over de toekomst van Nederland.