Het inhoudelijk programma van InfraTech 2025 bestaat uit maar liefst 30 kennissessies en staat bomvol sessies in het teken van duurzaamheid in de grond-, weg- en waterbouw. Van hergebruik van betonnen prefab elementen en verduurzamen van de staalketen tot Aantoonbaar Duurzaam Asfalt. We nemen je mee in de sessies die in het teken staan van duurzaamheid en wat er nog meer allemaal te doen is tijdens InfraTech van 14 tot en met 17 januari 2025 in Rotterdam Ahoy.
Hergebruik betonnen prefab elementen: liggers en kanaalplaten
Dinsdag 14 januari | 13.30 – 14.30 | Dock 1b
De afgelopen jaren zijn er mooie stappen gezet met hergebruik van betonnen liggers en kanaalplaten in de praktijk. Naast de ervaringen met T-liggers en kokerliggers worden inmiddels ook de eerste successen geboekt met hergebruik van volstortliggers. Ook gebouwen met kanaalplaten, wanden, kolommen worden ‘geoogst’ om deze onderdelen nog in een volgend leven te laten functioneren. De CROW Richtlijn Hergebruik betonnen prefab elementen geeft handvatten hoe dit werkelijke hergebruik op grote schaal te kunnen implementeren. Welke ervaring is opgedaan en vastgelegd? Welke belemmeringen worden weggenomen door de richtlijn te volgen? En hoe kunnen we hergebruik ‘business as usual’ maken? Rob Vergoossen (RHDHV), Iris Lommerse (Rijkswaterstaat) & Wouter van den Berg (Nebest) nemen je mee.
Verduurzamen staalketen en (hergebruik) voor lichte staalconstructies, Toetsmethodiek Circulair Staal (TCS)
Dinsdag 14 januari | 14.45 – 15.45 | Dock 1b
Met de Toetsmethodiek Circulair Staal (TCS) kan nu snel en eenvoudig bepalen of je circulair profielstaal veilig kan toepassen in je project zodat je een lichtere staalconstructie krijgt. De methodiek heeft als doel om de toepassing van circulair staal in infrastructuurprojecten te versnellen. Op basis van bestaande richtlijnen voor het specificeren, toetsen en valideren is gemakkelijk te bepalen of staal geschikt is voor hergebruik. Daarbij wordt de reductie van emissies inzichtelijk en uitgedrukt in de Milieukostenindicator (MKI). Kennisplatform CROW, Van Heteren Weg en Wegenbouw, Rijkswaterstaat en Adviesbureau Heurter stellen deze toetsmethodiek gratis ter beschikking.
Sprekers: Bart Boksebeld, Rob Bollen (van Heteren W&W) & Mattijs Erberveld (Rijkswaterstaat)
Roadmap CO₂-reductie voor cement en beton in Nederland en Implicatie CO₂-roadmap voor beton in de infra
Donderdag 16 januari | 11.45 – 12.45 | Dock 1a
In november 2024 heeft het Cement&BetonCentrum haar Roadmap CO₂-reductie voor cement en beton in Nederland gepubliceerd. Tijdens de presentatie lichten Mark van Halderen (Heidelberg Materials), Jeroen de Vrieze & Edwin Vermeulen (Cement en Betoncentrum) de roadmap toe. De huidige stand van zaken en de ontwikkelingen om te komen tot CO2-neutraal cement en beton zullen worden besproken. Daarbij zal ook worden ingegaan op enkele projecten van de cementindustrie om al voor 2030 CO2-neutraal cement te kunnen leveren.
Betoninnovatieloket
Donderdag 16 januari | 13.00 – 14.00 | Dock 1a
Innovatieve betonproducten kunnen worden gevalideerd door het Betoninnovatieloket, een initiatief van opdrachtgevers en marktpartijen verbonden aan het Betonakkoord. Met het Betoninnovatieloket kunnen innovatief beton en betonproducten sneller worden toegepast. Zodra het product is gevalideerd, ontvangt het een validatieverklaring en wordt het vermeld bij het loket. Eenmaal gevalideerd kan het product worden toegepast door opdrachtgevers die het Betonakkoord hebben ondertekend en kan het worden aangeboden in aanbestedingen. Ton van Beek (SKG-IKOB) licht op interactieve wijze de achtergrond van het loket en het validatieproces toe.
Praktisch toepasbaar maken van duurzaamheidsaspecten in RAW
Donderdag 16 januari | 15.30 – 16.30 | Dock 1a
Kan de RAW-systematiek een rol spelen bij het bereiken van de doelstellingen voor een klimaatneutrale en circulaire GWW in 2030 en 2050? Het antwoord is ja! De systematiek is niet het vehikel om de transitiedoelen te bereiken maar kan wel een hulpmiddel zijn om iedereen mee te krijgen in de transitie. Tijdens deze sessie neemt RAW’er Tom de Water de deelnemers mee in de mogelijkheden die RAW biedt op het vlak van duurzaamheid en de praktische toepassing daarvan.
Dashboard Duurzaam GWW
Vrijdag 17 januari | 10.00 – 11.00 | Dock 1b
Roy Voorend (CROW) neemt je mee in het Dashboard Monitoring, dat publieke opdrachtgevers op uniforme wijze inzicht geeft in de duurzaamheidsprestaties van hun GWW-areaal. Het dashboard stelt hen in staat de voortgang richting de doelen van het KCI-programma bij te houden. Als opdrachtgever breng je je areaal en projecten rondom aanleg, onderhoud en vernieuwing in kaart. Het dashboard berekent dan jouw duurzaamheids-prestaties over zes KPI’s: uitstoot CO2-equivalenten, MKI, uitstoot NOx, energieverbruik, circulariteit en biodiversiteit.
Introductie CO₂-prestatieladder versie 4
Vrijdag 17 januari | 10.00 – 11.30 | Dock 1a
Tijdens deze sessie lichten Tijmen de Groot (SKAO) & Joost Fijneman (CROW) de achtergrond en belangrijkste wijzigingen in de nieuwe versie van de CO2-Prestatieladder toe: Handboek 4.0. Wat is er nodig om een nieuw certificaat te halen? Welke stappen moeten organisaties zetten die al een 3.1-certificaat hebben? Wat mogen opdrachtgevers verwachten die aanbesteden met de CO2-Prestatieladder? Hoe ziet de overgangstermijn eruit? Hoe past Handboek 4.0 binnen wettelijke verplichtingen? Deze vragen, en meer, worden beantwoord tijdens deze sessie.
Webbased Ambitieweb, de verbeterde versie
Vrijdag 17 januari | 11.15 – 12.15 | Dock 1b
Het ambitieweb is een hulpmiddel voor het gestructureerd vastleggen en vast blijven houden van de duurzaamheidsambities gedurende het hele project. Ben je klaar voor een upgrade? De nieuwe versie van het Webbased Ambitieweb wordt hier gepresenteerd! Ontdek samen met Roy Voorend (CROW) de twaalf nieuwe duurzaamheidscategorieën met meer aandacht voor actuele thema’s, zoals klimaatadaptatie. De interface is gestroomlijnd voor een intuïtievere ervaring. Naast de invulling van het ambitieweb bevat het een kennisbank met praktische maatregelen van de verschillende duurzaamheidsthema’s. Ook de ambitieniveaus van Duurzaam GWW zijn te raadplegen via dit instrument. Met deze tool vertaal je duurzaamheidsambities uit algemene beleidsnotities naar projecten.
Duurzaam Asfalt, eenvoudiger dan ooit met ADA
Vrijdag 17 januari | 12.15 – 13.15 | Dock 1b
Ben jij geïnteresseerd in de praktische toepassing van duurzaam asfalt in jouw project? Ontdek dan samen met Roy Voorend (CROW) de Aanpak Duurzaam Asfalt (ADA), het krachtige instrument van CROW om de duurzaamheidsimpact van asfaltprojecten op een eenvoudige en overtuigende manier te meten, beheren en beoordelen. De tool helpt opdrachtgevers op een efficiënte manier duurzaam asfalt in 5 niveaus (MKI & CO2-reductie, circulariteit, materieel, innovatie en omgeving) uit te vragen. Daarnaast ondersteunt ADA aannemers in het aanbieden van duurzame asfaltvarianten en biedt het de mogelijkheid om samen de uitvoering van projecten te monitoren.
Koffie met stroopwafels en Mobipolis XL
We hebben deze editie niet één, maar twee stands op de beursvloer. Naast onze onze vaste ontmoetingsplaats tussen Hal 1 en Hal 2 (stand P.400) ontmoeten we je graag in stand P.500 voor het spelen van de serious game Mobipolis XL. In dit spel leer je spelenderwijs samenwerken aan mobiliteit en duurzame gebiedsontwikkeling. In het spel, dat bestaat uit een spelbord van maar liefst 4 x 4 meter, komt de bereikbaarheid in de stad steeds verder onder druk te staan. De kunst is om balans te vinden tussen snelle ontwikkelingen en het waarborgen van de bereikbaarheid. Als speler merk je al snel dat je de verschillende belangen in de stad alleen met elkaar in overeenstemming kunt brengen door met elkaar in gesprek te gaan en samen te werken.
CROW Infradebat | woensdag 15 januari | 17.30 uur
Hoe moet Nederland er over 50 of 100 jaar uit zien? Hoe maken we Nederland ruimtelijk gezien toekomstbestendig? Hoe gaan we om met schaarste? En hoe gaan we dat praktisch gezien met elkaar bereiken? Allemaal vragen waar Marjolein Jansen (Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), Doekle Terpstra (Bouwberaad & Techniek Nederland) & Harwil de Jonge (Heijmans) elk vanuit hun eigen invalshoek met je over in gesprek gaan. Schuif aan en praat met ons mee over de toekomst van Nederland.