Donderdag 16 januari

Meer weten over een bepaald onderwerp of sessie? Klik door op een sessie, dan vind je verderop op deze pagina een korte toelichting van de sessie en de spreker(s).

Direct inschrijven

Introductiesessie UAV-GC 2025

Betonvereniging, dé opleider van Nederland

Preview Handboek Damwanden

Roadmap CO₂-reductie voor cement en beton in Nederland en Implicatie CO₂-roadmap voor beton in de infra

Vernieuwde richtlijn Flexible Dolphins

Betoninnovatieloket

Nieuwe praktische gereedschappen voor UAV-GC?

RAW: Terug naar de Standaard

Team-Value, Maatwerk in aanbestedingen

Stop met stroeve samenwerkingen en start met Fides

Praktisch toepasbaar maken van duurzaamheidsaspecten in RAW

Nieuw: Standaard werkproces voor beheerders

Actualisatie risicoregeling GWW 1995

Inschrijven

10.00 – Introductiesessie UAV-GC 2025

Dock 2
Vanaf 14 januari 2025 is de UAV-GC 2025 beschikbaar. In deze eerste algemene introductie vertellen we over de totstandkoming, de toepassing en geven we alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de 2005-versie. De UAV-GC vormen met paritair vastgestelde standaard voorwaarden een afsprakenstelsel voor geïntegreerde contracten.

Spreker: Rob Luiten (CROW)

10.30 – Betonvereniging: dé opleider van Nederland

Dock 1a
Het onderwijsteam van de Betonvereniging organiseert elk jaar meer dan 40 technisch-inhoudelijke cursussen en opleidingen voor wie zich verder wil ontwikkelen in de betonbouwsector. Het complete portfolio is ondergebracht in 5 kennisdomeinen: Cement- & Betontechnologie, Ontwerp & Constructie, Werkvoorbereiding & Uitvoering, Onderhoud & Reparatie en Duurzaamheid & Circulariteit. In een korte inleiding zal het team de kenmerken van deze 5 kennisdomeinen toelichten. Vervolgens komen ook de nieuwe kennisproducten aan bod.

Spreker: Henk Wapperom (Betonvereniging)

10.30 – Preview Handboek Damwanden

Dock 1b
Door CROW wordt gewerkt aan een veelvoud van projecten met een focus op geotechniek en waterbouw binnen het CUR portfolio, een van de projecten die onder het CUR portfolio vallen is Handboek Damwanden CUR166. In deze kennissessie zal een preview gegeven worden van de aankomende update van het handboek waarin de aanpak, het proces en interessante highlights gedeeld zullen worden.

Spreker: Rodriaan Spruit (Gemeentewerken Rotterdam)

11.45 – Roadmap CO₂-reductie voor cement en beton in Nederland en Implicatie CO₂-roadmap voor beton in de infra

Dock 1a
In november 2024 heeft het Cement&BetonCentrum haar Roadmap CO₂-reductie voor cement en beton in Nederland gepubliceerd. Tijdens de presentatie zal deze roadmap worden toegelicht. De huidige stand van zaken en de ontwikkelingen om te komen tot CO2-neutraal cement en beton zullen worden besproken. Daarbij zal ook worden ingegaan op enkele projecten van de cementindustrie om al voor 2030 CO2-neutraal cement te kunnen leveren.

Sprekers: Mark van Halderen (Heidelberg Materials), Jeroen de Vrieze & Edwin Vermeulen (Cement en Betoncentrum)

11.45 uur – Vernieuwde richtlijn Flexible Dolphins

Dock 1b
Recent is de digitale CROW-kennismodule Flexible Dolphins beschikbaar gekomen, een ontwerprichtlijn voor afmeerpalen van ligplaatsen langs kanalen, havens en remming-/geleide werken voor bruggen of sluizen. Tijdens de sessie zullen we de verschillen tussen de oude en nieuwe ontwerprichtlijn voor dit soort afmeerpalen presteren. We laten zien hoe we met nieuwe rekenmethodes, o.a. voor paalfixatie en absorptie van de afmeerenergie van schepen, tot een duurzamer ontwerp komen. Met deze nieuwe kennismodule kunnen de bouwkosten alsmede de CO2-footprint aanzienlijk geoptimaliseerd worden.

Sprekers: Alfred Roubos (Havenbedrijf Rotterdam) & Dirk-Jan Jaspers Focks (Witteveen en Bos)

13.00 uur – Betoninnovatieloket

Dock 1a
Innovatieve betonproducten kunnen worden gevalideerd door het Betoninnovatieloket, een initiatief van opdrachtgevers en marktpartijen verbonden aan het Betonakkoord. Met het Betoninnovatieloket kunnen innovatief beton en betonproducten sneller worden toegepast. Zodra het product is gevalideerd, ontvangt het een validatieverklaring en wordt het vermeld bij het loket. Eenmaal gevalideerd kan het product worden toegepast door opdrachtgevers die het Betonakkoord hebben ondertekend en kan het worden aangeboden in aanbestedingen. Tijdens de presentatie worden de achtergrond van het loket en het validatieproces toegelicht op een interactieve wijze.

Spreker: Ton van Beek (SKG-IKOB)

13.00 uur – Nieuwe praktische gereedschappen voor UAV-GC?

Dock 1b
De nieuwe UAV-GC 2025 wordt in januari gelanceerd. Parallel hieraan wordt gewerkt aan praktische gereedschappen voor het optimaliseren van het gebruik van UAV-GC contracten. Belangrijk doel is gebruikers – opdrachtgevers, opdrachtnemers en andere betrokken partijen – te helpen met bij het opstellen van gemakkelijker toegankelijke GC-contracten met een meer heldere en eenduidige structuur en opzet. De eerste resultaten worden gepresenteerd. Ook gaan we graag met iedereen in gesprek over nut, noodzaak en praktische wensen.

Sprekers: Chantal Schrijver (TAUW) & Joost Fijneman (CROW)

14.15 uur – RAW: Terug naar de Standaard

Dock 1a
Waarom afwijken van een standaard systematiek die al 52 jaar haar dienst heeft bewezen? In deze sessie bespreken we wat de risico’s zijn van het afwijken van de standaard RAW-systematiek. Wat is de reden dat er wordt afgeweken? Is de systematiek te ingewikkeld of gaat de daadwerkelijke RAW-kennis achteruit? CROW ziet veel afwijkingen en uitzonderingen terug in de bestekken die zij controleren. Hierdoor komt de gedragen systematiek in het geding en werken we niet meer via de afspraken die zowel opdrachtgever als aannemer houvast en zekerheid geeft. CROW biedt de gebruikers inzicht in wat de meerwaarde is van het vasthouden aan de standaard zoals die is opgenomen in de RAW-systematiek. Daarnaast bieden we praktische voorbeelden en delen we kennis vanuit de praktijk.

Spreker: Lars Birkholz (CROW)

14.15 uur – Team-Value, Maatwerk in aanbestedingen

Dock 1b
Maatwerk in aanbestedingen: Ontketen de kracht van innovatie!

Standaard aanbestedingen kunnen beperkt zijn in mogelijkheden voor maatwerk. Team-Value-aanpak biedt een oplossing!  Deze unieke methode stimuleert innovatie en onderscheidenheid in aanbiedingen door combinatie van varianten en individuele inlichtingenrondes op basis van gelijkwaardigheid.

Sprekers: Jeffrey Rampaart (Smart Insights)

15.15 uur – Stop met stroeve samenwerkingen! Start je infraproject met Fides!

Dock 1b
Fides is een bewezen methode om samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bij infraprojecten effectief en gestructureerd te laten verlopen. Moeite met de Project Start Up (PSU)? Met Fides weet je zeker dat je vlot en met een goed gevoel van start gaat.

Sprekers: Ivar Zantinge (Wundershift)

15.30 uur – Praktisch toepasbaar maken van duurzaamheidsaspecten in RAW

Dock 1a
Kan de RAW-systematiek een rol spelen bij het bereiken van de doelstellingen voor een klimaatneutraal en circulaire GWW in 2030 en 2050? Het antwoord is Ja! De systematiek is niet het vehicle om de transitie doelen te bereiken maar kan wel een hulpmiddel zijn om iedereen mee te krijgen in de transitie. Tijdens deze sessie nemen we de deelnemers mee in de mogelijkheden die RAW biedt op het vlak van duurzaamheid en de praktische toepassing daarvan.

Spreker: Tom de Water (CROW)

16.15 uur – Nieuw: Standaard werkproces voor beheerders

Dock 1b
We presenteren het nieuw ontwikkelde generieke werkproces voor beheerders. Een nieuwe systematiek die aansluit op de huidige beheersystematiek openbare ruimte en voor organisaties structuur biedt om de beheerprocessen volgens de principes van assetmanagement in te richten. Het bestaat uit een jaarcyclus en de stappen die je kunt doorlopen voor het routinematig uitvoeren van het beheer. Na afloop weet je precies welk instrument je kan helpen en waarmee je morgen al aan de slag kunt.

Sprekers: Simon Buwalda & Harry Prinsen (CROW)

16.45 uur – Actualisatie risicoregeling GWW 1995

Dock 1a
Op basis van een door CROW gehouden enquête naar het gebruik van de Risicoregeling GWW 1995 wordt deze al bijna 30 jaar oude regeling herzien. Hierbij wordt getracht om met een duidelijke uniforme regeling aan te sluiten bij de behoeften en wensen van deze tijd. Hierbij staat een eenvoudig te hanteren regeling voorop, die het risico bij prijswijzigingen voor zowel opdrachtgever als aannemer beperkt.

Spreker: Jacques Teunissen (CROW)

Terug naar